reklama

Výjimečný stav umožňuje vládě bez oslovení parlamentu přijímat dekrety a nařízení omezující základní občanská práva pod záminkou ochrany státu před rozvratem. V této atmosféře se patrně uskuteční v polovině dubna i referendum o posílení pravomocí prezidenta.

Pokus o puč, při kterém zahynulo více než 240 lidí, uskutečnila část armády loni 15. července. Vláda z jeho zosnování viní islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Při čistkách bylo propuštěno z práce nebo suspendováno přes 100.000 státních zaměstnanců.

Čistky kritizují některé země Evropské unie v čele s Německem. Tam už o azyl požádaly stovky Turků, včetně tureckých důstojníků pobývajících v zemi v rámci NATO či diplomatů.

V současnosti je teroristická hrozba aktuální zejména s obnovením aktivity kurdské teroristické organizace PKK. V minulosti útočila PKK nejen proti tureckým státním institucím, ale i proti turistickým cílům za účelem poškození turecké ekonomiky. Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje důsledně respektovat pokyny tureckých bezpečnostních orgánů a sledovat aktuální bezpečnostní situaci v zemi, zejména při cestách do východních a jihovýchodních oblastí Turecka. Cesty do oblastí bezprostředně sousedících s Irákem (provincie Hakkari, Sirnak a Siirt) Ministerstvo zahraničních věcí ČR za současné situace nedoporučuje.