Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze západního Mosulu prchají tisíce civilistů

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Od 19. února, kdy začaly boje západně od Tigridu, uprchlo už asi 28.400 občanů západního Mosulu. OSN dnes upozornila, že exodus civilistů je masivnějí než v předchozí fázi osvobozovací operace.

Ofenziva proti Islámskému státu (IS), který druhé největší irácké město obsadil v roce 2014, byla zahájena v polovině loňského října. Podle OSN od té doby z města uprchlo zhruba 176.000 lidí a počet uprchlíků se nepřestává zvyšovat. Od minulé soboty je denně na útěku 4000 lidí.

Východní Mosul byl osvobozen v lednu, je ale zničeno všech pět mostů přes řeku Tigris, která město protíná od severu k jihu. Obyvatelé proto mohou prchat jenom na jih, kde je irácká armáda, IS se jim v tom ale snaží bránit nebo na ně střílí.

Dnes časně ráno se radikálové pokusili o protiútok proti postupujícím iráckým jednotkám, které za špatného počasí útok odrazily. Bojovníci IS se zaměřili na elitní jednotku irácké armády CTS, která postupuje v čele osvobozovacích vojsk. Podle jednoho z iráckých velitelů se bojovníci IS vmísili mezi prchající rodiny, aby se dostali k vojákům co nejblíže.

Mnozí z uprchlíků, kteří dorazí k vojákům, jsou vyhladovělí. Většinou jdou pěšky, někteří jsou zraněni a ostatní je nesou nebo vezou na vozících. Mezi lidmi, kteří uprchli dnes, byl i chlapec, který nesl v náručí svou malou sestru. O útěk se pokusil už ve středu, ale dostal se do palby IS, dnes se jim útěk podařil.

Témata:  Irák Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy