reklama

Na základě vládního rozhodnutí bude od 1. ledna 2018 povoláno do služby 4000 mužů a žen, řekla BBC mluvčí švédského ministerstva obrany Marinette Radeboová.

Uvedla, že návrat k povinné vojenské službě byl rovněž vynucen "změnami v našem sousedství". "Jedním z důvodů jsou ruské vojenské aktivity" v oblasti Baltského moře, dodala Radeboová. Podle ní "za rozhodnutím posílit armádu stojí 70 procent poslanců švédského parlamentu".

Nový švédský branný systém bude založen na přijímání branců i dobrovolníků a bude vytvořen podle norského modelu. Zatímco do roku 2010 rukovali do švédské armády povinně pouze muži, nyní se branná povinnost bude týkat mužů i žen.

Podle deníku The Local mladí muži a ženy narození v letech 1999 a 2000 (tedy asi 100.000 lidí) obdrží v krátké době podrobnější informace a během léta budou vyzváni k vyplnění dotazníků pro odvod.

V uplynulých letech se v průměru hlásilo do armády ročně jen asi 2500 dobrovolníků. "Máme problémy s naplňováním počtu členů vojenských jednotek na dobrovolné bázi a musíme to nějak řešit. Proto je nutné znovu zavést brannou povinnost," prohlásil ministr obrany Peter Hultqvist.

Švédsko není členem NATO a má tradici vojenské neutrality. Švédská veřejnost je dlouhodobě proti členství v NATO, podpora vstupu do aliance ale v poslední době narůstá.