Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko obnovuje brannou povinnost, bojí se Ruska

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédská vláda dnes rozhodla, že v zemi bude opět zavedena všeobecná branná povinnost, která byla zrušena v roce 2010. Výcvik budou muset absolvovat i ženy, služba potrvá devět až 12 měsíců.

Na základě vládního rozhodnutí bude od 1. ledna 2018 povoláno do služby 4000 mužů a žen, řekla BBC mluvčí švédského ministerstva obrany Marinette Radeboová.

Uvedla, že návrat k povinné vojenské službě byl rovněž vynucen "změnami v našem sousedství". "Jedním z důvodů jsou ruské vojenské aktivity" v oblasti Baltského moře, dodala Radeboová. Podle ní "za rozhodnutím posílit armádu stojí 70 procent poslanců švédského parlamentu".

Nový švédský branný systém bude založen na přijímání branců i dobrovolníků a bude vytvořen podle norského modelu. Zatímco do roku 2010 rukovali do švédské armády povinně pouze muži, nyní se branná povinnost bude týkat mužů i žen.

Podle deníku The Local mladí muži a ženy narození v letech 1999 a 2000 (tedy asi 100.000 lidí) obdrží v krátké době podrobnější informace a během léta budou vyzváni k vyplnění dotazníků pro odvod.

V uplynulých letech se v průměru hlásilo do armády ročně jen asi 2500 dobrovolníků. "Máme problémy s naplňováním počtu členů vojenských jednotek na dobrovolné bázi a musíme to nějak řešit. Proto je nutné znovu zavést brannou povinnost," prohlásil ministr obrany Peter Hultqvist.

Švédsko není členem NATO a má tradici vojenské neutrality. Švédská veřejnost je dlouhodobě proti členství v NATO, podpora vstupu do aliance ale v poslední době narůstá.

Témata:  Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy