reklama

Irácká armáda ve středu obsadila poslední hlavní únikovou trasu ze západní části Mosulu, který sloužil jako bašta islamistů. Radikálové z hnutí Islámský stát tím pádem přišli o další z tras, kterou utíkali na západ k městu Tall Afar a k syrské hranici.

Samozvaný vůdce uskupení Abú Bakr Bagdádí proto přiznal porážku a podle zpravodajského serveru As-Súmaríja News napsal bojovníkům dopis na rozloučenou. V něm nařídil, aby se džihádisté odpálili, nebo skryli v horských oblastech.

Podle serveru začali mluvit členové hnutí o porážkách nejen v provincii Ninive, ale i v dalších oblastech Iráku. Islamisté se proto snaží město opouštět i tak, že se vydávají za civilisty, v mnoha případech je však udají místní obyvatelé.

O tom, že se blíží konec uskupení, informoval už dříve velitel jednotek irácké federální policie Šakirov Džaudat, který pro CNN uvedl, že teroristé melou z posledního. "Teroristická organizace Islámský stát je v šoku. Mezi islamisty panuje zmatek a poraženecké nálady. Zprávy naší rozvědky z terénu svědčí o tom, že se organizace rozpadá a její velení utíká z Mosulu," tvrdí generál.

Boje o Mosul trvají od loňského října. V lednu vládní síly dobyly východní část města, západní část ale stále ovládají džihádisté. O většinu území ale postupně přichází a ztrácí cesty, kterými mohli prchat na západ k městu Tall Afar a syrské hranici.

Klíčová operace začala 19. února, kdy východní část města padla po tříměsíčních bojích v lednu. Irácká vládní vojska proto zahájila tažení s cílem dobýt západní část Mosulu, poslední velké městské bašty Islámského státu.

Proti islamistům v současné době bojují desítky různých států, od mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, přes Rusko a Turecko až po arabské země. S přicházející porážkou džihádistů se ale objevují hlasy, které tvrdí, že vyhnat islamisty z jejich bašt nestačí.

Spojenými státy podporovaná koalice se totiž zaměřuje pouze na zničení radikálů, nikoliv na jiné povstalecké skupiny či na podmínky, které je přiživují. Ofenziva s cílem dobýt navíc Mosul probíhá, aniž by ji doplnily politické kroky, které by mohly posílit umírněné sunnitské vůdce proti militantům usilujícím o rozpoutání povstání proti bagdádské vládě.

Někteří odborníci se také obávají, že Spojené státy by mohly obsadit irácká ropná pole, což by vyvolalo nepřátelskou reakci sil napříč politickým spektrem. I pokud by se tak nestalo, přispěje porážka radikálů k destabilizaci regionu a toho se budou snažit využít jiné mocenské skupiny.

Otázkou také zůstává, co je ve skutečnosti považováno za porážku Islámského státu. Nepředpokládá se, že by džihádisté kapitulovali, navíc jejich ideologie je v mnoha lidech zakořeněna a byly v ní vychovávány i děti. Bude tedy muset začít rozsáhlý proces deradikalizace s předem nejasnými výsledky.