reklama

Trump vyvolal podle agentury Reuters neklid v Evropě, když pohrozil uvalit clo na dovážené německé automobily a začal se pokoušet vyvléci se ze závazků svého demokratického předchůdce Baracka Obamy v boji proti globálním klimatickým změnám.

"Trump by udělal vážnou chybu, kdyby zpochybnil závazky svého předchůdce ohledně klimatu," prohlásil Macron poté, co představil své prezidentské plány.

Macron řekl, že Francie potřebuje udržovat pevné vztahy se Spojenými státy, a vyjádřil naději, že nadále budou obě země spolupracovat v oblasti výměny informací tajných služeb a v boji proti terorismu. Zároveň řekl, že by chtěl usilovat o pomoc Číny v tom, aby dosažené dohody o klimatu neztroskotaly.

Macron také kritizoval Trumpovy záměry prosazovat ochranářskou hospodářskou politiku. Podle něj by tím americký prezident poškodil kupní sílu americké střední třídy, která závisí na zboží vyrobeném v zemích s mnohem levnější pracovní sílou.

"Myslím si, že Trump dělá chybu, když obhajuje ochranářství. Spojené státy jsou jednou z nejotevřenějších ekonomik na světě," řekl Macron.

Evropská unie by byla nucena zvýšit cla na americké zboží v případě, že by Spojené státy udělaly totéž s evropskými komoditami, a to v souladu s pravidly Světové obchodní organizace, upozornil Macron.

"Nechci jít touto cestou, ale museli bychom reagovat, pokud byly přijaty nesprávné volby," řekl.

Macron už minulý měsíc reagoval na Trumpovy protiimigrační kroky, když zahraniční vědce, kteří by kvůli tomu mohli mít obtíže, pozval, aby se přestěhovali za prací do Francie.

Macron dnes představil své plány deníku Le Parisien. Hodlá mimo jiné propustit 120.000 státních úředníků, ale nabrat až 5000 nových učitelů, které chce nalákat na roční prémie ve výši 3000 eur (přes 80.000 Kč). Během svého pětiletého mandátu by také zvýšil počet policistů o 10.000 a vězeňských dozorců o 15.000. Výdaje na obranu slíbil v souladu se závazky v NATO zvýšit co nejrychleji na dvě procenta HDP.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění by měl Macron porazit v druhém kole prezidentské volby kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou se skoro dvěma třetinami voličských hlasů.