Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se další světová válka? Bílý dům se připravuje na vojenský střet se Severní Koreou

KLDR
KLDR
Foto: www.boston.com

Washington - Interní připravovaná strategie Bílého domu vůči KLDR zahrnuje možnost použití vojenské síly či uskutečnění změny režimu, tvrdí The Wall Street Journal. Americký prezident se několikráte vyjádřil o Severní Koreji jako o „největší bezprostřední hrozbě" díky jejímu nukleárnímu programu.

„Severní Korea právě uvedla, že je v závěrečné fázi vývoje jaderné zbraně schopné zasáhnout části USA. To se nestane!" uveřejnil Trump na svém Twitterovém účtu v lednu. O několik týdnů později, KLDR provedla raketový test. Tato provokace, spolu s zavražděním Kim Čong-unova odcizeného nevlastního bratra v Malajsii, zřejmě byly příčinou dramatického a nevídaného posunu americké politiky, který znepokojuje mnohé úředníky a americké spojence.

Zástupkyně poradce pro národní bezpečnost, K. T. Mcfarlandová, konzultovala s jinými úředníky řešení čerstvé série severokorejských provokací. Na zasedání, které se konalo před dvěma týdny, úředníci diskutovali plán nacházející se „mimo hlavní proud." Podle The Wall Street Journal, McFarlandová požadovala, aby byly brány v potaz všechny možnosti, včetně uznání KLDR jako jaderného státu a přímého vojenského konfliktu.

Tyto návrhy, které jsou v současné době prověřovány ještě před tím, než budou dány na posouzení Trumpovi, zcela jistě vyvolají obavy v Číně, dlouholetého severokorejského spojence. Navíc, mnozí odborníci se obávají, že přímý vojenský konflikt by mohl vyvolat totální válku, včetně dělostřelecké palby směřující na Soul, hlavní město Jižní Koreje.

Ještě více znepokojující je možnost dalších severokorejských provokací, které by mohly posunout tento scénář více do reality. Vzhledem k tomu, že USA a Jižní Korea provedly svá roční vojenské cvičení „Foal Eagle" a „Key Resolve," které zahrnují 17 000 amerických vojáků a systémy protiraketové obrany THAAD (Terminal High Altitude Air Defense), odborníci se domnívají, že provokace ze strany KLDR jsou vysoce pravděpodobné.

Témata:  Severní Korea USA válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy