Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Německem a Tureckem to opět vře. Naučte se chovat, volá Ankara

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín/Ankara - Už tak napjaté vztahy mezi Německem a Tureckem se dál zhoršují. Ankara dnes ostře reagovalo na zrušení čtvrtečního vystoupení svého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v německém městě Gaggenau, kde chtěl podpořit změny ústavy své země.

Podpořit ústavní změny do Německa, kde žije velká turecká menšina, jezdí opakovaně přední turečtí činitelé, což ve spolkové republice budí nevoli mnoha politiků. Řadě z nich přijde paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Vedení německého města Gaggenau své rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

"Obstrukce vůči shromážděním v Německu je známka toho, jak moc Německo a Západ používají dvojí měřítka," řekl dnes podle agentury Reuters šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

Podle agentury AP ministr v souvislosti s blokováním mítinků tureckých představitelů s Turky žijícími v Německu obvinil německý "prohnaný stát", že pracuje ve prospěch "ne" v referendu o základním zákonu, aby "zabránil posílení Turecka".

Podobně jako Gaggenau také radnice v Kolíně nad Rýnem zrušila na neděli plánované setkání tureckého ministra hospodářství Nihata Zeybekciho s Turky žijícími v Německu. "S takovým nátlakem s vámi mluvit nebudeme," řekl Çavuşoglu. "Jestli s námi chcete udržet vztahy, musíte se naučit, jak se chovat. To je náš vzkaz Německu," prohlásil.

Na radnici v Gaggenau nahlásil dnes anonym bombu. Město budovu vyklidilo a nyní ji prohledává policie, uvedla veřejnoprávní televize ARD.

Témata:  Turecko Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy