Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Kim Čong-nama: Malajsie propustila Severokorejce, vydala zatykač na jiného

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsijské úřady dnes propustily Severokorejce, který byl zadržen po vraždě Kim Čong-nama. Bude deportován do KLDR. Zároveň byl vydán zatykač na zaměstnance severokorejské letecké společnosti Air Koryo.

Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru nervový plyn VX. Malajsijská policie krátce po útoku zadržela ženy z Indonésie a Vietnamu, byly obviněny z vraždy.

Zatčen byl rovněž jeden Malajsijec a jeden Severokorejec. Malajsijské úřady neuvedly, z čeho je severokorejský občan podezřelý, a ve čtvrtek oznámily, že bude pro nedostatek důkazů propuštěn.

Malajsie dále pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory smrti bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Čtyři z nich zřejmě hned po atentátu Malajsii opustili.

V zemi nadále zřejmě zůstává Kim Uk-il, zaměstnanec severokorejské letecké společnost Air Koryo, který se pravděpodobně skrývá na severokorejském velvyslanectví v Kuala Lumpuru. Malajsie také dnes vyzvala druhého tajemníka velvyslanectví Hjon Kwang-songa, aby spolupracoval při vyšetřování. Malajsijské úřady o tomto muži, kterého chrání diplomatická imunita, v minulých dnech mluvily jako o jednom z podezřelých.

Malajsijské ministerstvo zahraničí odsoudilo použití nervového plynu VX, který OSN řadí mezi zbraně hromadného ničení. "Jeho použití na veřejném místě mohlo ohrozit veřejnost," konstatovalo ministerstvo. Malajsijská policie zpřísnila bezpečnostní kontroly na hraničních přechodech.

Témata:  Malajsie Severní Korea Kim Čong-nam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy