Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon útočí na Al-Káidu v Jemenu, vyslal drony i vojenské komando

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Saná - Na Al-Káidu v jižním Jemenu dnes zaútočily vojenské vrtulníky a drony. Podle místních nálety poškodily ale i domy některých civilistů, z nichž řada utrpěla zranění.

Letoun, který podle svědků citovaných agenturou Reuters mohl patřit Američanům, vysadil v oblasti As-Saíd v provincii Šabva také vojenské komando, které se střetlo v asi půlhodinové bitvě s radikály z Al-Káidy. Jedním z cílů dnešní operace byl údajně dům velitele teroristické organizace v této oblasti.

Už ve čtvrtek podnikly Spojené státy více než 20 náletů na pozice radikálů v jižním Jemenu. Zahynulo při nich nejméně sedm osob.

Podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise bylo cílem útoků snížit schopnost islamistů "koordinovat vnější teroristické útoky" a omezit využívání Jemenu jako "klidného místa pro plánování atentátů".

V lednu podniklo komando americké armády Neavy SEALS útok v Jemenu proti Al-Káidě, kterému padlo za oběť nejméně 25 civilistů. Zahynul při něm také jeden z amerických vojáků a dalších šest utrpělo zranění. Operace byla první vojenskou akcí, kterou ve funkci nařídil nový prezident Donald Trump.

Témata:  Jemen U.S. AIR FORCE AQAP

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.