Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál Pavel jednal s šéfem ruského generálního štábu Gerasimovem

Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva - Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov dnes telefonicky jednal s předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance Petrem Pavlem. Rozhovor se dle Moskvy uskutečnil z iniciativy NATO.

Předmětem  rozhovoru byly možnosti obnovení vojenských vztahů mezi ruskou armádou a aliancí, odvrácení incidentů a účast zástupců NATO v mezinárodních akcích pořádaných Moskvou.

Gerasimov podle ruského ministerstva obrany "upozornil na znepokojení (Ruska) vyvolané podstatným zesílením vojenské aktivity Severoatlantické aliance v blízkosti ruských hranic a rovněž rozmístěním předsunutých systémů alianční sil".

Informoval Pavla o vojenském cvičení, které hodlá Rusko zorganizovat v letošním roce. Český generál a Gerasimov se podle komuniké ministerstva dohodli, že budou v kontaktech pokračovat.

Pavel dnes v Tbilisi zahájil zasedání vojenského výboru NATO, jemuž od roku 2015 předsedá. Gruzie se na aliančních programech podílí od konce 90. let.

Témata:  Petr Pavel Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy