reklama

Kancléřka to řekla na tiskové konferenci po setkání s tuniským prezidentem Kaídem Sibsím. V Tunisu také podle agentury DPA oznámila, že německá spolková vláda Tunisku poskytne 250 milionů eur (6,8 miliardy Kč) na rozvojovou pomoc.

"Dohodli jsme se, že odpověď na žádosti o identifikaci osob ze strany německých úřadů zodpoví (tuniské úřady) do třiceti dnů," uvedla Merkelová po jednání se Sibsím. Německo Tunisku pomůže vytvořit potřebný registrační systém, dodala kancléřka.

Podle ní by mělo vystavení náhradních cestovních dokladů pro Tunisany čekající na deportaci v Německu v praxi trvat méně než týden. Sibsí označil vyjednanou dohodu za výhodnou pro obě strany.

Nové kroky Berlín s Tunisem dohodl mimo jiné jako reakci na loňský teroristický útok na vánoční trhy v německém hlavním městě. Tunisan Anis Amri 19. prosince najel do davu na náměstí Breitscheidplatz a zabil 11 lidí včetně jedné Češky. Dvanáctou obětí atentátu byl polský řidič uneseného kamionu. V průběhu vyšetřování se ukázalo, že se Německo pokoušelo neúspěšně Amriho vyhostit zpět do vlasti.