Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se ve Washingtonu setká s Trumpem

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Washington - 14. března se ve Washingtonu uskuteční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dosud spolu jednali pouze telefonicky. Vztahy mezi Německem a USA jsou momentálně vyhrocené. vyhrocené. Oba politici se několikrát vzájemně kritizovali, především kvůli přístupu k migrantům.

V lednu po společném telefonátu vydali Trump a Merkelová prohlášení, ve kterém zdůraznili význam NATO a rovněž se zavázali ke společnému boji proti terorismu.

Berlín posléze kritizoval Trumpův migrační výnos. Platnost dekretu mezitím pozastavily americké soudy, Bílý dům ale připravuje nové nařízení.

Merkelová, která s předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou udržovala vřelé vztahy, rovněž opakovaně hovořila o významu svobodného tisku. Učinila tak poté, co Trump novináře obvinil, že o něm šíří falešné zprávy a konspirační teorie.

Naopak Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro zase na adresu Berlína prohlásil, že využívá slabé euro na úkor Spojených států, čímž v podstatě obvinil Německo z manipulace s měnovým kurzem.

Témata:  Donald Trump Německo USA Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy