Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové diplomacií Turecka a Německa se příští týden sejdou. Vyřeší své spory?

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Ankara – Šéfové diplomacií Německa a Turecka spolu dnes telefonicky jednali o o posledním napětí ve vzájemných vztazích. Dohodli se, že se 8. března setkají v Německu.

Zprávu přinesla agentura Reuters s odvoláním na turecké ministerstvo zahraničí.

Ke zvýšení napětí mezi oběma zeměmi v poslední době přispělo i zatčení a držení ve vazbě německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je dopisovatelem listu Die Welt v Turecku. Jeho propuštění požaduje i kancléřka Angela Merkelová.

Zatím poslední konflikt v německo-tureckých vztazích vyvolalo zrušení čtvrtečního vystoupení tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v německém městě Gaggenau, kde chtěl podpořit změny ústavy své země.

Město Gaggenau své rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

Bozdag měl ve zhruba třicetitisícovém Gaggenau na jihozápadě Německa vystoupit s projevem na podporu kontroverzních ústavních změn v Turecku, o nichž mají Turci hlasovat příští měsíc.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu dnes obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu.

Přední turečtí činitelé jezdí opakovaně do Německa podpořit ústavní změny. V zemi žije asi 1,5 milionu tureckých občanů, turecké aktivity však budí nevole u mnoha německých politiků. Řadě z nich připadá paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Podobně jako Gaggenau také radnice v Kolíně nad Rýnem zrušila na neděli plánované setkání tureckého ministra hospodářství Nihata Zeybekciho s Turky žijícími v Německu.

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy