Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme, aby nás stát chránil, volají prostitutky. V Kyjevě demonstrovaly za legalizaci své profese

Prostituce
Prostituce
Foto: Pixabay

Kyjev - V centru Kyjeva dnes demonstrovalo několik desítek lidí, mnohdy v maskách z bílého plastu. Žádali legalizaci prostituce a po vládě a parlamentu chtějí, aby zrušily postih za prostituci. Akce se konala za velkého zájmu médií.

Od roku 2005 není prostituce na Ukrajině trestný čin, nicméně v případě přistižení hrozí pokuta, která v přepočtu čítá asi 240 korun. Nevěstince a kuplířství jsou zakázány.

„Asi 200 ukrajinských prostitutek demonstrovalo v Kyjevě za legalizaci své profese. Šlo o první takovou demonstraci v postsovětské republice," uvedla agentura DPA. Podle odhadů agentura AFP na demonstraci dorazila padesátka lidí.

„Požadujeme zrušit pokuty za prostituci, dekriminalizovat sexuální průmysl a legalizovat danou činnost. Je to práce jako každá jiná," řekla organizátorka akce Irina Semenjuková, která stojí v čele nevládní organizace Legalife, snažící se o zlepšení života prostitutek v zemi.

Podle Julije Dorochové z Legalife musí ženy pracující v nelegálních nevěstincích uplácet policii, aby jim poskytovala "ochranu". „Často nás pokutují a dokonce i zneužívají," postěžovala si AFP na policisty asi třicetiletá prostitutka s přezdívkou Valja.

„Chceme, aby nás stát chránil. Pokud smí žena své tělo prodávat legálně, měla by odvádět daně do státního rozpočtu," dodala Dorochová.

Demonstranti, vybavení „průkazem sexuálního pracovníka", se pokusili o vstup do sídla parlamentu a vlády, aby předali své požadavky, ale neúspěšně. Zástupce prezidentské kanceláře, kde pochod končil, vyšel demonstraci vstříc a návrhy převzal.

Dle odhadů se prodává asi 1,5 procenta Ukrajinek, zatímco na západě Evropy jde v průměru o 0,4 až 1,4 procenta žen. Ukrajina je také vnímána jako destinace sexuální turistiky. Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) tvoří Ukrajinky pátou největší skupinu prostitutek v západní Evropě, po Nigérii, Albánii, Rumunsku a Moldavsku, poznamenala DPA. AFP s odvoláním na ochránce lidských práv napsala, že prostituci se na Ukrajině věnuje asi 80.000 lidí.

V ukrajinském parlamentu se v minulosti vyskytlo několik pokusů prostituci legalizovat a regulovat, naposledy v září 2015, ale návrh zákona, ukládající státu usilovat o zlepšení pověsti práce prostitutek, ani nedospěl k hlasování.

Témata:  Ukrajina prostituce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy