reklama

Prezident Donald Trump slíbil během volební kampaně postavit zeď na hranicích s Mexikem, aby zabránil nelegální migraci a pašování drog do USA. Krátce po lednové prezidentské přísaze podepsal exekutivní příkaz, který otevírá cestu pro vybudování zdi.

Již příští týden začne od společností Úřad celní a hraniční ochrany (CBP), který spadá pod ministerstvo vnitřní bezpečnosti, přijímat návrhy stavebního řešení, rozdělování prvních zakázek se očekává v dubnu.

Do výstavby hraniční bariéry by se chtěly zapojit nejen velké stavební podniky, ale i menší společnosti či bezpečnostní agentury. Několik desítek z nich podle CNN vlastní majitelé hispánského původu.

Někteří tuto pobídku vzali spíše jako recesi. Příkladem je uskupení #ArtThatWall, které zastupuje Sarah Zapolská. Cílem zmíněného uskupení je zajistit, aby zeď nebyla ošklivá. „Když už Amerika musí mít zeď, neměla by být hezká?" prohlásila Zapolská.

Trump předpokládá, že stavba vyjde na deset miliard dolarů (255 miliard korun), některé další odhady jsou více než dvojnásobné. Výstavbu by podle něj mělo zaplatit Mexiko, to ale takový nápad důrazně odmítlo.