reklama

„Východoevropané poslouchají Trumpova laskavá slova vůči ruskému vůdci a bojí se, že to, spolu se zjevnou snahou zavést drastické změny v americké zahraniční politice, by mohlo zahájit novou éru Jalty,“ píše deník. Zatímco Trump flirtuje s Ruskem, východ Evropy se tak připravuje na další zradu.

„Zatímco východní Evropa se klepe chladem kvůli jedné z nejmrazivějších zim za poslední roky, tuto už tak mrazivou atmosféru ještě víc zhoršil ledový přízrak historie. Tímto přízrakem je Jaltská dohoda z roku 1945 a zdrojem ledového chladu jsou obavy, že pevné vztahy mezi Putinem a Trumpem povedou k novému rozdělení Evropy mezi Východ a Západ a k návratu východu pod nadvlády Moskvy,“ píše deník.

Ten také připomíná, že dohoda uzavřená v posledních chvílích války mezi Stalinem, Churchilem a Rooseveltem „předala východní Evropu zlé sovětské kontrole bez konzultace se zúčastněnými státy". „Pro země jako Polsko, které tolik utrpěly a bojovaly tak usilovně za svobodu, byla Jalta nejkrutější zradou.“ připomíná deník. Poláci v tu chvíli najednou zjistili, že jejich budoucnost není v jejich rukou, ale v rukou velmocí. To je lekce, na kterou nikdy nezapomněli, píše deník.

Uznává také, že jsou obavy zemí východní Evropy kvůli nové Jaltě možná bezdůvodné. Přesto i pouhé zmenšení amerického vlivu v oblasti - společně s přiznáním ze strany Washingtonu, že existují určité sféry zájmů Ruska - může prý vést k „jaltskému způsobu myšlení".

To znamená nepříjemný návrat praxe, kdy velké mocnosti uzavíraly smlouvy, aniž by braly v úvahu názory malých zemí, a takovým způsobem Moskva získá možnost projevovat vliv, který, jak ukazuje historie, nepřináší žádné výhody, dodává deník.