Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS už to dlouho nevydrží? Zabíjíme radikály takovým tempem, že to nezvdládnou, tvrdí generál

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul - Islámský stát to má téměř spočítané. Tvrdí to britský generál, kterého cituje server The Independent. Podle něj jsou radikálové této teroristické skupiny zabíjeni takovým tempem, že to skupina „prostě už nemůže vydržet“.

Britský generálmajor Rupert Jones tvrdí, že Američany vedená koalice zabíjí bojovníky IS tak rychle, že je skupina ani nestíhá nahrazovat. Od loňského srpna bylo údajně při koaličních leteckých úderech více než 45 tisíc bojovníků.

Američany podporované irácké síly pokračují v ofenzivě Mosulu, kde se stále skrývá několik tisíc bojovníků IS – včetně těch, kteří přicestovali ze západních zemí, aby se dali na cestu džihádu. Podle posledních informací armáda uzavřela poslední z hlavních výjezdů ze západní části severoiráckého Mosulu. Radikálové, kteří brání mosulské západní čtvrtě, tak přišli o další z tras, jimiž mohli prchat na západ k městu Tall Afar a syrské hranici.

„Zabíjíme Daesh takovou rychlostí, že to prostě už nemohou udržet,“ tvrdí s odkazem na arabskou zkratku pro IS Jones, který působí jako zástupce velitele koaličních sil. „Nepřítel nemůže postupné oslabování zvládnout. A proto ztrácí terén a prohrává bitvy,“ myslí si.

Vrchní americký velitel v Iráku nedávno uvedl, že spojenecké síly by měly od IS dobýt dvě hlavní pevnosti - Raqqa v Sýrii a Mosul v Iráku - během následujících šesti měsíců. Jones dodává, že boj sice po pádu Mosulu nebo Raqqy ještě neskončí, bude to prý ale začátek konce IS.

„Nevyhnutelnost jejich zničení se prostě stává opravdu otázkou času," řekl a dodal, že vedení celé skupiny se nyní zaměřuje především na přežití. Koalice odhaduje, že počet bojovníků IS v Iráku a Sýrii je na nejnižší úrovni za více než 2,5 roku. Skupina také ztratila 62 procent území kdysi kontrolovaného v Iráku a 30 procent v Sýrii.

Jones tvrdí, že počet zahraničních bojovníků, kteří cestují, aby se připojili k IS, se snížily o 75 až 90 procent, a to i kvůli tomu, že je stále těžší se dostat dovnitř a ven z Iráku a Sýrii. Tato představa už pro mnohé potenciální bojovníky prý ani není atraktivní. Myšlenka života pod nadvládou IS podle něj už moc lidí neláká. „Uvědomují si, že by se vlastně upsali k životu pod brutálním režimem."

IS se podle něj znovu zaměřil na radikalizaci lidi nacházející se mimo Irák a Sýrii. Ti by měli podle plánů skupiny provádět útoky ve svých zemích. Znamená to, že západní koalici čeká také boj proti samotné ideologii IS. Odhaduje se, že aktivita IS na twitteru klesla od roku 2014 o 45 procent, asi 360.000 twitterových účtů skupiny již bylo pozastaveno, a doba životnosti účtů IS na sociálních sítích se snížila na méně než dva dny.

Jak jsme vás již informovali, porážku IS už údajně přiznal i vůdce skupiny Abú Bakr al-Bagdádí, Podle stanice As-Súmaríja napsal bojovníkům dopis na rozloučenou. V něm nařídil, aby se džihádisté odpálili, nebo skryli v horských oblastech.

Témata:  Islámský stát Irák Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy