reklama

Česká republika by na základě kvót měla přijmout 400 migrantů, zatím jich ale přijala jen kolem 50. Kritika Evropské komise tedy směřuje jak na Českou republiku, tak na další země EU.

Ty dohromady přijaly více než 13 tisíc lidí, celkově si jich přitom mají rozdělit 160 000. Jediné země, které tak dostály svému závazku, jsou Malta a Finsko. A to se Evropské komisi nelíbí.

Deník The Guardian s odkazem na tiskovou konferenci eurokomisaře pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitrise Avramopula upozornil na zavádění trestů pro státy, které kvóty nenaplní. A ty budou podle všeho velmi přísné.

Unijní státy musí podle jeho slov do září začít přijímat migranty z Řecka a Itálie. Pokud tak neučiní, komise " využije svých pravomocí, které má na základě úmluv." Jednoduše řečeno začne zavádět přísné sankce.

Některé státy už dříve zvažovaly, že by kvóty nenaplnily a raději Unii zaplatily pokuty za každého nepřijatého migranta. Aktuálně nastavený model ale ukazuje, že by na tom země mohly finančně vykrvácet.

Výše trestů, které chce Evropská komise zavádět, podle deníku zatím není známá. Tisk ale upozornil, že by mělo jít o velmi tučné sankce. Doslova uvedl, že se bude jednat o "obří pokuty založené na denní bázi".