reklama

Napsal to dnes španělský deník ABC. Podle něj se vláda obává, že by dlouholetý slavný disident a respektovaný bývalý důstojník Baduel mohl ohrozit Madurův režim. Syn penzionovaného generála Adolfo Baduel oznámil, že jeho otec byl zatčen a že je nově obviněn ze dvou trestných činů - ohrožení svobody a nezávislosti národa a z vlastizrady.

Raúl Baduel stál v čele ministerstva obrany v letech 2006 až 2007, kdy přešel na stranu kritiků tehdejšího prezidenta Huga Cháveze, protože nesouhlasil s jeho rozšiřováním prezidentských pravomocí.

V roce 2009 byl Baduel zatčen a následující rok odsouzen za korupci, které se měl dopustit při nákupu zařízení pro armádu v úřadu ministra obrany. Baduel obvinění vždy popíral a tvrdil, že byl uvězněn kvůli své kritice prezidenta Cháveze.

I současná opozice se snaží o odstoupení Nicoláse Madura, jehož opozice i řada ekonomů viní ze současné hluboké ekonomické krize. V ní se obyvatelům země nedostává základních potravin či léků a většina Venezuelanů si podle průzkumů přeje konec současné socialistické vlády.

V posledním roce zažívá Venezuela i krizi politickou. V parlamentu má přes rok většinu koalice stran opozičních vůči vládě, fungování parlamentu ale de facto blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi.