Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za džihádem odešlo z Německa přes 900 islamistů, jejich návrat může být nebezpečný

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Počet islamistů, kteří odešli z Německa k radikálům na Blízkých východ, se zvýšil na 910. Zhruba pětinu z nich tvořily ženy a více než polovina z celkového počtu měla německé občanství. Úřady mají obavy ze zradikalizovaných navrátilců.

145 radikálů z Německa v bojích na Blízkém východě zahynulo. Kolem tří set se jich vrátilo zpět do vlasti. Zhruba 70 navrátilců se přímo účastnilo bojů. S odvoláním na Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) o tom dnes informoval server Spiegel Online.

Protože se ale Islámský stát (IS) dostává pod stále větší tlak, ubývá podle BfV lidí, kteří se k extremistům chtějí připojit. V prvních týdnech letošního roku odešlo do Sýrie a Iráku výrazně méně lidí než ve srovnatelném období předchozích dvou let.

Neúspěchy IS na Blízkém východě podle odborníků BfV mohou ale způsobit to, že se radikálové budou snažit častěji vracet do Evropy, aby tu páchali teroristické útoky.

Navrátilci jsou přitom podle nich obzvlášť nebezpeční. "Často zažili extrémně násilné situace, jsou silně radikalizovaní a mají ve své vlasti mizivou perspektivu," citoval server Spiegel Online.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy