Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panenka Barbie slaví 58. narozeniny, každou vteřinu se prodají tři kusy

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Panenka Barbie slaví 58. narozeniny. Je k dostání ve 150 zemích, každou vteřinu se údajně prodají tři kusy této hračky a má i vlastní stránku na facebooku. Zájem o tento popkulturní fenomén v poslední době ale kolísá.

Globální prodej amerického výrobce hraček Mattel, kam patří značky Barbie nebo autíčka Hot Wheel, se loni ve čtvrtém čtvrtletí snížil o sedm procent. Prodej panenek Barbie přitom v předchozích třech čtvrtletích rostl. Počet prodaných panenek v prvním roce od uvedení na trh činil 350.000 kusů. Dnes se odhady pohybují v řádech miliard.

Barbie prošla loni zásadní změnou, má nové tvary těla a zastupuje více etnických skupin. Panenky tak mají oslovit širší demografické spektrum.

Postavičku vytvořila podnikatelka Ruth Handlerová společně s designérem Jackem Ryanem a pojmenovala ji po své dceři. První Barbie byla uvedena na trh 9. března 1959 a vyráběla se ve dvou variantách, jako blondýnka a brunetka, vždy oblečená do pruhovaného, černobílého plaveckého úboru. Handlerová se inspirovala německou panenkou Bild Lilli, což vedlo k soudnímu sporu. Nakonec se celá záležitost uzavřela, když americká společnost zakoupila patentová práva na výrobu německé panenky.

Barbie si za svůj život oblékla téměř miliardu různých druhů šatů od věhlasných návrhářů jako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy. Její životní druh Ken Carson byl vyroben v roce 1961. Když hračkářská společnost oznámila v roce 2004 jejich rozchod, informovala o tom média na celém světě. Po sedmi letech se pár dal opět dohromady.

Vzhledu světoznámé plastové panenky dosáhla díky plastické chirurgii kalifornská modelka Blondie Bennettová, která si vydělává prodejem fotek, na nichž pózuje jako Barbie. Lidské dvojníky má i Ken. Nejznámějším z nich je Brazilec Rodrigo Alves.

Na východě Evropy panence Barbie hrozí zákaz. Týmy psychologů a specializované laboratoře mají v Rusku a v některých sousedních zemích analyzovat hračky, které mohou poškodit dětskou psychiku nebo "vyvolat zájem o sex".

Témata:  hračky ekonomika děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy