Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán nejvíc utratí za platy. Svatý stolec zveřejnil svůj rozpočet

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Deficit rozpočtu centrální správy Vatikánu, takzvaného Svatého stolce, se v roce 2015 snížil o polovinu na 12,4 milionu eur (335 milionů Kč). Rozpočet celého městského státu Vatikán vykázal přebytek 59,9 milionu eur, což o je šest procent méně než loni.

Největší rozpočtové výdaje Svatého stolce představovaly položky na mzdy a platy. Rozpočet celého městského státu Vatikán zahrnuje poštovní služby, muzea a další aktivity.

Vatikán upřesnil, že obdržel 24 milionů z římskokatolických diecézí, o tři miliony více než v roce 2014. Příjmy z vatikánské banky zůstaly na stejné hodnotě 50 milionů eur.

Nejmenší stát světa uveřejňuje údaje o rozpočtu zpravidla v červenci. Letos oznámil čísla za rok 2015 s osmiměsíčním zpožděním z důvodu přechodu na jiné metody výpočtu, které odpovídají mezinárodním standardům.

Témata:  Vatikán ekonomika rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy