reklama

Univerzita v Oslu dlouhá léta pomáhala norským úřadům ověřovat věk nezletilých osob bez doprovodu žádajících o azyl. Teď se ale tuto spolupráci rozhodla ukončit. Poukazuje přitom na etické důvody. Podle serveru The Local univerzita migranty díky testům za poslední dva roky získala asi 1,5 milionu eur.

Pomocí ortodontických rentgenů odborníci pomáhali určit stáří více než 3500 žadatelů o azyl, kteří tvrdili, že jsou mladší 18 let. Smlouva školy s ministerstvem zahraničí na konci tohoto měsíce vyprší. Poté, co norská lékařská asociace v prosinci rozhodla, že je tato praxe neetická, se univerzita rozhodla spolupráci neprodloužit.

„Jako profesionál, mám pocit - v souladu s lékařským sdružením, že je to velmi trestuhodná a neetická praxe. Tyto metody, které se provádí v tak velkém rozsahu, jsou nespolehlivé a odchylují se od standardů. Je obzvláště důležité zdůraznit, jak velké důsledky mají pro ty, kteří jsou předmětem těchto vyšetření,“ vysvětluje norská pediatrička Ellen Annexstadová, jejíž slova cituje zpravodajská agentura NTB.

Norsko žádá o posuzování stáří nezletilých osob bez doprovodu od roku 2005. Stalo se tak poté, co úřady zjistily, že celá řada dospělých uprchlíků lhala o svém věku, aby zvýšila své šance na udělení azylu. Podle NTB výsledky testů ukazují, že asi 40 procent žadatelů o azyl, kteří loni prošli procesem posuzování věku, zřejmě mělo 20 let nebo více.

Počet mladistvých žadatelů o azyl v Norsku se drasticky snížil v posledních 12 měsících, klesl z 5,500 v roce 2015 na pouhých 320 v roce 2016. Největší skupinu nezletilých žadatelů o azyl - asi třetinu z celkového počtu – tvoří migranti z Afghánistánu.