Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pilot zřícené syrské stíhačky už je v péči lékařů. Proč stroj havaroval?

Syrský MiG-29
Syrský MiG-29
Foto: theaviationist.com

Ankara - Pilota syrské stíhačky, která se v sobotu z dosud neznámých příčin zřítila na tureckou stranu hranice, se podařilo najít. Záchranáři ho odvezli do nemocnice regionu Hatay, v němž k neštěstí došlo.

Pilota, kterému se podařilo před zřícením letadla včas katapultovat, našli po devíti hodinách pátrání asi 40 kilometrů od trosek stroje. Guvernér provincie Erdal Ata uvedl, že je Syřan značně vyčerpaný, bližší podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu ale neuvedl.

Turecký premiér Binali Yildirim v sobotu uvedl, že za zřícením syrského armádního letadla mohou být špatné povětrnostní podmínky. Ata hovořil o možných technických potížích. Vláda syrského prezidenta Bašára Asada se ke ztrátě své stíhačky zatím nevyjádřila.

K sestřelení letadla se ovšem už v sobotu večer přihlásili povstalci ze skupiny Ahrár aš-Šám, která působí v severosyrské provincii Idlib. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) pro toto tvrzení ale zatím neexistují žádné důkazy.

Témata:  Sýrie Turecko Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.