Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf finské euroskeptické strany Soini vzdá funkce, partaj vedl 20 let

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Timo Soini (54), šéf populistické Strany Finů, se po dvaceti letech vzdá své funkce v čele strany. Chce ale i nadále zůstat ministrem zahraničí, tento post zastává od roku 2015.

"Nebudu se ucházet o nový mandát na stranickém kongresu ve (městě) Jyväskylä v červnu. Je načase, aby to vzal někdo jiný," uvedl Soini na svém blogu. "Nebylo to jednoduché rozhodnutí," dodal. Podle agentury Reuters by Soiniův krok ale mohl znamenat konec současné vlády premiéra Juhy Sipiläho.

Funkci ministra zahraničí by si Soini rád ponechal, což podle něj ale bude záviset i na tom, zda bude chtít nové vedení strany zůstat součástí kabinetu.

Stranu Finů (dříve Praví Finové) založil Soini spolu s dalšími v roce 1995 na troskách Rolnické strany Finska. Charismatický politik jí předsedá od roku 1997. Do parlamentu se poprvé dostala strana v roce 1999, kdy získala jeden mandát. V posledních volbách před dvěma lety se ale stala už druhou nejsilnější stranou v zemi. Podle posledních průzkumů však její podpora od té doby klesla zhruba na polovinu. Pokud by se konaly volby nyní, získala by jen asi devět procent hlasů.

Do čela strany by se mohli nyní dostat zástupci radikálnějšího křídla politického uskupení. Favoritem na nového předsedu je europoslanec Jussi Halla-aho. Nedávno se vyslovil pro zavedení trestů za záchranu migrantů ve Středozemním moři.

Témata:  Finsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy