Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupině se podařilo zablokovalo olympiádu v Budapešti, teď se z ní stane politická strana

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarské hnutí Momentum se nechá zaregistrovat jako politická strana, odmítá tradiční dělení na levici a pravici. Do povědomí veřejnosti se dostalo, když dosáhlo stažení kandidatury Budapešti na pořádání letních olympijských her v roce 2024.

Předseda András Fekete-Györ (28) chce ideologii nahradit "politikou založenou na hodnotách". Ačkoli členové hnutí pocházejí především z Budapešti a okolí a jsou mezi nimi hlavně mladí lidé, ve volbách v příštím roce chce kandidovat ve všech částech Maďarska a oslovit široké spektrum voličů.

"Z naší iniciativy (požadující vypsání referenda o pořádání olympiády) je jasné, že voliči potřebují něco nového," uvedlo Momentum v prohlášení. Městské lidové hlasování se nakonec v Budapešti konat nebude.

Ačkoli se proti premiérovi Viktoru Orbánovi a jeho konzervativní straně Fidesz pokusila v minulosti vymezit řada malých stran, Momentum má podle maďarských analytiků jako jedna z mála šanci uspět. "Nesnaží se předstírat, že nejsou politici," uvedl politolog Tamás Boros oslovený agenturou AP.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy