Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupině se podařilo zablokovalo olympiádu v Budapešti, teď se z ní stane politická strana

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarské hnutí Momentum se nechá zaregistrovat jako politická strana, odmítá tradiční dělení na levici a pravici. Do povědomí veřejnosti se dostalo, když dosáhlo stažení kandidatury Budapešti na pořádání letních olympijských her v roce 2024.

Předseda András Fekete-Györ (28) chce ideologii nahradit "politikou založenou na hodnotách". Ačkoli členové hnutí pocházejí především z Budapešti a okolí a jsou mezi nimi hlavně mladí lidé, ve volbách v příštím roce chce kandidovat ve všech částech Maďarska a oslovit široké spektrum voličů.

"Z naší iniciativy (požadující vypsání referenda o pořádání olympiády) je jasné, že voliči potřebují něco nového," uvedlo Momentum v prohlášení. Městské lidové hlasování se nakonec v Budapešti konat nebude.

Ačkoli se proti premiérovi Viktoru Orbánovi a jeho konzervativní straně Fidesz pokusila v minulosti vymezit řada malých stran, Momentum má podle maďarských analytiků jako jedna z mála šanci uspět. "Nesnaží se předstírat, že nejsou politici," uvedl politolog Tamás Boros oslovený agenturou AP.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.