Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odposlouchával Obama Trumpovu kancelář? Bílý dům žádá Kongres o vyšetřování

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Bílý dům dnes požádal Kongres, aby vyšetřil údajné zneužití moci Barackem Obamou. Prezident Donald Trump v sobotu obvinil svého předchůdce z "napíchnutí" kanceláře, důkazy ale nepředložil.

Bílý dům se podle agentury AP obrátil na výbory federálního zákonodárného sboru, které se zabývají údajným ruským ovlivněním kampaně v Trumpův prospěch, aby prozkoumaly, zda Obama nepřekročil "vyšetřovací pravomoci exekutivy". K tomu podle Trumpa mělo dojít, když jej Obama nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouchávat.

"Zprávy o potenciálním politicky motivovaném vyšetřování, jež bezprostředně předcházelo volbám 2016, jsou velmi znepokojující," uvedl v dnešním prohlášení mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Četné dotazy novinářů směřující k detailům obvinění odmítl s tím, že se Trumpův úřad k věci nebude vyjadřovat až do doby, než její okolnosti prozkoumá Kongres.

Obamovi lidé obvinění důrazně odmítli s tím, že žádný prezident nemůže osobně nařídit odposlech. Podle amerických zákonů by musel soud dospět k závěru, že má co do činění s cizím agentem, než by mohl nařídit odposlechy v Trumpově newyorském mrakodrapu.

"Žádná taková odposlechová akce proti prezidentskému kandidátovi, jeho týmu či zvolenému prezidentovi vedena nebyla," řekl televizi NBC tehdejší šéf tajných služeb James Clapper, který funkci opustil s Obamovým lednovým odchodem.

"Vsadím se, že dobrý právník by dokázal z faktu, že prezident Obama v říjnu - krátce před volbami - odposlouchával mé telefony, udělal dobrý případ," napsal prezident na twitteru. "To je Nixon/Watergate. Zlý (nebo chorý) chlápek!" dodal.

Podle agentury DPA Trump zřejmě svoje tvrzení opírá o vyšetřování, které prováděl Federální vyšetřovací úřad (FBI) a tajné služby loni v jeho okolí a které souviselo s jeho údajnými finančními vazbami na Rusko. Případné odposlechy by ale v tomto případě podle amerických zákonů nařídil šéf FBI James Comey, nikoli Bílý dům.

Světové agentury také upozornily na časovou posloupnost šíření zprávy o údajných odposleších nařízených Obamou: Ve čtvrtek o nich informovalo v talk show jedno z mnoha amerických pravicových rádií, v pátek ultrapravicový zpravodajský server Breitbart News, jehož bývalým šéfem je Trumpův hlavní stratég Steve Bannon, a v sobotu prezident.

Právě v sobotu přitom velké americké listy jako The Washington Post a The New York Times otiskly na svých titulních stránkách články o vztahu prezidenta Trumpa k Rusku. Trump se přitom snaží, aby se psalo o tématech, která nastolí on a od jiných, která se mu nehodí, často odvádí pozornost, napsala DPA.

Také bývalý Obamův poradce Ben Rhodes důrazně popřel Trumpovo tvrzení. "Žádný prezident nemůže nařídit odposlech. Toto omezení bylo zavedeno kvůli ochraně občanů před lidmi jako jste vy," reagoval Rhodes. Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová dodala, že jedinou odpovědí na obvinění je vyšetřování nezávislé komise.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy