reklama

Jednobarevná vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) v sobotu prostřednictvím diplomatické nóty ministerstva zahraničí navrhla člena opoziční Občanské platformy (PO) na Tuskovu pozici, o jejímž obsazení na příštích 2,5 roku budou členské země.

Saryusz-Wolski, jehož PO v sobotu vyloučila ze svých řad, se dnes vůbec poprvé obšírněji vyjádřil k důvodům, proč hodlá svého někdejšího spolustraníka nahradit. "Neakceptuji, když někdo donáší na vlastní zemi a podporuje sankce proti ní. Kvůli tomuhle jsem Polsku do EU nepomáhal," opřel se Saryusz-Wolski na twitteru do Tuska v narážce na to, že unie hrozí Polsku postihy za snahu PiS o zisk větší kontroly nad některými demokratickými institucemi v Polsku.

Šéf nejsilnější frakce Evropské lidové strany (ELS) v EP Manfred Weber však podpořil dosavadního předsedu Evropské rady. "Má jednoznačnou podporu celé rodiny stran ELS," uvedl konzervativní politik.

Weber vyzval Saryusze-Wolského , aby se své kandidatury vzdal. Pokud tak neučiní, vyloučí ho ELS z frakce, pohrozil její předseda. "Je příznačné, že se polská vláda opět zabývá jen svou vnitřní politikou a zcela se vzdala nároku jakkoli utvářet politiku evropskou," reagoval na sobotní krok Varšavy německý konzervativec Weber.

Zatímco polští vládní politici jednohlasně mluví o nutnosti Tuskova odchodu, představitelé opozice navržení náhradníka kritizují. "Pro trochu zábavy vydávají všanc pověst Polska," řekl dnes zpravodajské televizi TVN24 poslanec PO Rafal Trzaskowski, podle něhož kromě Polska při volbě Saryusze-Wolského nepodpoří žádná další členská země.