Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Thomas Starzl, který jako první provedl transplantaci jater

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Pittsburgh - V sobotu ve svém domě v Pittsburghu zemřel renomovaný lékař Thomas Starzl, který uskutečnil první transplantaci jater na světě. Bylo mu 90 let.

Starzl se narodil 11. března 1926 v Le Mars ve státě Iowa, jeho prarodiče pocházeli z Československa a Irska. Původně uvažoval o dráze kněze. Životní plány nabourala smrt matky, která zemřela na rakovinu prsu. Po službě u námořnictva Starzl vystudoval medicínu v Chicagu.

V roce 1963 uskutečnil první transplantaci jater na světě. Ta sice nebyla úspěšná, v roce 1967 však uskutečnil i první úspěšný přenos. současnosti jsou játra druhým nejčastěji transplantovaným orgánem.

Starzl se stal také průkopníkem v transplantaci ledvin od mrtvých, uvedla agentura AP. V různých anketách byl řazen mezi nejvýznamnější osobnosti uplynulého století.

Témata:  úmrtí transplantace lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy