Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordní čísla: Do Itálie dorazilo o víkendu na záchranných lodích 1300 migrantů

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Nápor uprchlíků na Itálii je letos rekordní. Jen o tomto víkendu záchranné lodě dopravily na Sicílii 1300 osob a dalších 500 migrantů, kteří byli sebráni z chatrných bárek u pobřeží Libye, bude na ostrov přivezeno v příštích dnech.

Příjezdy lodí s migranty jsou letos meziročně vyšší o 57 procent, sdělilo italské ministerstvo vnitra. Velitel norské lodi Siem Pilot, která pracuje pro evropskou pohraniční agenturu Frontex, Jorgen Berg řekl, že na jeho lodi o tomto víkendu zemřel 16letý chlapec, který byl nemocný.

Španělská humanitární organizace Proactiva Open Arms, která provozuje jednu ze záchranných lodí, uvedla na twitteru, že před jednou ze záchranných akcí se utopilo pět migrantů. Mluvčí pobřežní služby však tuto zprávu nemohl potvrdit.

Od počátku roku do 2. března ve Středozemí přišlo o život 487 migrantů. Loni za první dva měsíce zahynulo 425 migrantů.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.