reklama

Už žádné romantické projížďky v gondole po benátských kanálech, žádná bazilika svatého Marka nebo Dóžecí palác. Právě to by mohlo podle vědců potkat svět za zhruba sto let. Nová zpráva o změně klimatu varuje, že pokud lidé nebudou snižovat emise skleníkových plynů, zmizí Benátky a spolu s nimi i velká část italského severního pobřeží Jaderského moře pod vodou.

Podle výzkumu stoupne hladina Středozemního moře před rokem 2100 o 90 cm až 140 cm. Voda by tak zaplavila Benátky a několik dalších ohrožených oblastí. Pro srovnání - za posledních 1000 let hladina moře stoupla o pouhých 30 cm.

K zrychlení dochází v důsledku globálního oteplování, nárůstu emisí a skleníkových plynů, což vede k vyšší koncentraci CO2 v ovzduší, vysvětlují vědci. Vyšší teploty způsobují, že voda expanduje. K tomu se také přidává zvýšení hladiny moří v důsledku tání polárních ledovců.

Studie zveřejněná ve vědeckém časopisu Quaternary International byla financována agenturou ENEA (Italskou národní agenturou pro nové technologie, energie a trvale udržitelný hospodářský rozvoj) a vznikla ve spolupráci s INGV, italským Národním institutem geofyziky a vulkanologie, a profesory z různých italských a francouzských univerzit.

Výzkumní pracovníci se domnívají, že je v kritickém ohrožení celkem 33 oblastí v Itálii. Kromě severního pobřeží Jaderského moře od Terstu až do Ravenny mezi ně patří Versilie v Toskánsku, Fiumicino v Laziu, pláně kolem řeky Pádu, Fondi, řeky Sele a Volturno a pobřežní linie Catania, Cagliari a Oristano.