Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo chtělo v roce 2015 úplně uzavřít hranice pro migranty. Proč se to nakonec nestalo?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německo v září 2015, tedy v době nejhorší migrační krize, plánovalo uzavřít hranici s Rakouskem a vracet zpět žadatele o azyl. Uvádí to agentura AP s odvoláním na německý deník Welt am Sonntag.

List uvedl, že kancléřka Angela Merkelová a její ministři se 12. září 2015 dohodli, že pošlou tisíce policistů, kteří měli následující večer uzavřít hranice. Tento plán byl údajně zastaven jen několik hodin předtím, než měli být policisté vysláni.

Německo podle deníku změnilo názor poté, co někteří úředníci na mimořádném zasedání německého ministerstva vnitra vyjádřili obavy z uzavření hranic.

S odkazem na rozhovory s několika nejmenovanými vysoce postavenými úředníky Welt am Sonntag uvedl, že ministři nechtěli převzít zodpovědnost za rozhodnutí, které by mohlo být nezákonné podle německého i evropského práva. Možnost, že by se objevily nepopulární obrázky policistů blokujících ženy a děti, vyvolala natolik velké obavy, že Německo úplně změnilo názor a povolilo vstup do země všem žadatelům o azyl, píše AP.

Německé ministerstvo vnitra uvedlo v prohlášení pro AP, že tuto informaci nemůže "potvrdit, vyvrátit".

Pokud by byl plán realizován, je pravděpodobné, že by tisíce migrantů na podzim 2015 uvízly někde na cestě směrem na sever Evropy. Nakonec však do Německa za poslední tři měsíce roku 2015 přišlo než půl milionu lidí - většinou Syřané, Iráčané a Afghánci prchající konflikty ve svých domovských zemích.

Uskutečnění původního plánu by také znamenalo ostrý obrat pro Merkelovou, která jen pár dní předtím otevřela hranice Německa pro migranty, kteří uvízli v Maďarsku. Tehdy argumentovala humanitárními důvody.

Témata:  Německo uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.