Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande podpořil Tuska do čela Evropské rady. EU je v krizi, ale musí přežít

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Evropská unie je v krizi, ale musí přežít. V rozhovoru s předními evropskými deníky to řekl francouzský prezident François Hollande. Potvrdil také svou podporu pro stávajícího předsedu Evropské rady Donalda Tuska.

Jednotlivé státy se podle něj mohou integrovat odlišnou rychlostí. Za svůj poslední úkol ve funkci ale prezident označil snahu nedopustit vítězství protievropské krajní pravice v nadcházejících prezidentských volbách ve Francii.

Socialistický politik se takto vyjádřil před dnešním neformálním summitem Francie, Německa, Itálie a Španělska, jejichž představitelé budou ve Versailles jednat o budoucnosti EU.

Krajní pravice nebyla za posledních 30 let tak silná, jako je právě teď. Francie jí ale podle prezidenta přesto nepodlehne. "Mou poslední povinností je udělat vše pro to, aby se Francie nemohla nechat přesvědčit takovým (nacionalistickým) projektem," uvedl v deníku Le Monde s odkazem na Národní frontu (FN) Marine Le Penové, která navrhuje vystoupení Francie z eurozóny a eventuálně i z EU.

"Evropa 27 členských zemí už nemůže být jednolitá. Po dlouhou dobu vzbuzovala myšlenka diferencované (integrace) Evropy, Evropy různých rychlostí, velký odpor. Ale dnes je to myšlenka, která se vnucuje. Jinak Evropa exploduje," varoval Hollande podle listu Süddeutsche Zeitung.

Hollande dnes potvrdil svou podporu pro stávajícího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, na jehož místo v čele summitů Evropské unie navrhuje polská vláda jiného kandidáta, europoslance Jacka Saryusze-Wolského.

"Před dvěma a půl rokem jsem podpořil Tuskovu kandidaturu. Není důvod, abych tuto podporu nyní stáhl, a to dokonce přesto, že z hlediska politické rovnováhy by měla přijít řada na socialistu. Snažím se ale mít vizi více evropskou než stranickou či národní," řekl Hollande novinářům z významných evropských deníků před dnešním "minisummitem" ve Versailles.

Tam budou lídři Francie, Německa, Itálie a Španělska jednat o budoucnosti EU. A také o nadcházejícím unijním summitu, na kterém se má rozhodnout i o tom, zda Tusk setrvá ve funkci.

Hollande poznamenal, že jedna země nemůže "právně" zabránit jednomu ze svých občanů stanout v čele unijní instituce, protože v tomto případě se bude rozhodovat "kvalifikovanou většinou", a tak "lze vybrat kandidáta, kterého odmítla jeho vlastní země".

Témata:  François Hollande EU Francie Donald Tusk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy