reklama

"Ještě nikdy se volby nekonaly v tak složité situaci. Nejsem schopen získat nezbytnou sjednocující podporu. Proto jednou pro vždy potvrzuji, že nebudu kandidovat," řekl expremiér Juppé, který je nyní starostou města Bordeaux.

"Pro mne je příliš pozdě, ale není pozdě pro Francii. Děkuji těm, kteří ve mně vidí záchranu, i když kritizovali mou linii a mé plány. Podělím se o svůj názor s tím, kdo ponese barvy pravice a středu," uvedl dále Juppé.

Kritizoval Fillona za neústupnost a ochotu jít do krajnosti. Svou obranu ve skandálu Fillon podle něj založil na výrocích o údajném spiknutí a politické vraždě a sám se vehnal do slepé uličky. Juppé kritizoval také ostatní uchazeče o prezidentské křeslo - levice je podle něj "zmatená" a krajní pravice "přispívá k protievropskému fanatismu". Zmínil se rovněž o centristovi Emmanuelovi Macronovu, jehož popularita stoupá navzdory jeho "politické nezralosti" a chabosti jeho projektů. "Je to zmatek, přitom se před Françoisem Fillonem rýsovala hladká cesta," řekl Juppé.

Exprezident Nicolas Sarkozy dnes těsně před Juppého vystoupením vyzval ke třístrannému setkání s Fillonem a Juppém.

Strana Republikáni podle původního plánu ohlásila na 18:00 schůzku svého politického výboru, Sarkozy se má sejít s některými členy vedení strany. Jeho blízký spolupracovník a europoslanec Brice Hortefeux řekl, že by se situace mohla vyjasnit v úterý. "Zítra (v úterý) ráno svolám poslance blízké Sarkozymu a potom padne rozhodnutí. Je naléhavé, abychom rozhodli, dali se dohromady a znovu se odrazili," řekl Hortefeux.

Podle čerstvého průzkumu agentury Opinionway by nyní první kolo voleb vyhrála kandidátka krajní pravice Marine le Penová s 27 procenty hlasů, Macron by získal 24 a Fillon 19 procent. Macron by pak Le Penovou porazil ve druhém kole poměrem 60:40 procentům, Fillon v případě postupu do druhého kola poměrem 56:44 procentům.