Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká ekonomika se propadla hlouběji, než se čekalo

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecko se stále nedokáže zmátořit z hluboké finanční krize. HDP země kleslo ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému kvartálu o 1,2 procenta a pokles vykázal i v meziročním srovnání. Ekonomika se tedy propadla víc, než se očekávalo.

Řecký statistický úřad ELSTAT minulý měsíc odhadl, že se HDP na konci roku snížilo proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Analytici tehdy naopak čekali pokračování mírného růstu z předešlých dvou čtvrtletí.

Meziroční výkon nejslabší ekonomiky eurozóny vykázal pokles o 1,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí přitom HDP v tomto měření vykázal růst, a to o dvě procenta.

Evropská komise v únoru odhadla, že za celý loňský rok řecká ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. V letošním roce očekává Brusel zrychlení růstu na 2,7 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a v rámci dvou záchranných programů dostalo od EU a MMF celkem 240 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Aténám to ale nepomohlo a předloni se dohodly na třetím záchranném programu v sumě 86 miliard eur.

Témata:  Řecko ekonomika EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy