Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump dnes podepíše nový protiimigrační dekret

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Migrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa byl soudně zablokován. Šéf Bílého domu chce proto dnes podepsat nový výnos. Ten na 90 dní zakáže vstup do USA občanům šesti zemí - Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska. Výjimku budou mít jen držitelé zelených karet.

Změnou proti původnímu dekretu je vyjmutí Iráku ze seznamu států, kterých se zákaz vstupu bude týkat. Bagdád už vydal oficiální prohlášení, ve kterém vyslovil úlevu nad tím, že se ho Washington rozhodl neponechat na seznamu. "Takové rozhodnutí je krokem správným směrem, upevňuje strategické spojenectví mezi Bagdádem a Washingtonem v řadě oblastí a také ve válce proti terorismu," sdělila irácká diplomacie.

Zatímco dřívější dekret zakazoval vstup všem občanům vybraných států, nyní se to má týkat jen těch, kteří nejsou držiteli zelených karet. Agentura AP uvedla, že vstup do USA bude umožněn i všem držitelům amerických víz.

Změna se bude týkat i syrských uprchlíků, na jejichž přijímání původní dekret uvalil časově neomezené embargo. Nově mají americké úřady k syrským běžencům přistupovat jako ke všem ostatním uprchlíkům, na které se bude vztahovat 120denní pozastavení azylových a uprchlických programů.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy