Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký ministr v Německu i přes nesouhlas úřadů vystoupil

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci se v neděli sešel s krajany v Kolíně nad Rýnem, a to navzdory nesouhlasu tamních úřadů. Shromáždění se konalo v jednom z hotelů, dorazilo na 300 hostů a 70 novinářů.

V diskuzi zvolil oproti výrokům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana výrazně smířlivější tón, když označil Německo za přítele Turecka.

V 80milionovém Německu žijí asi tři miliony Turků, zhruba polovina z nich se pak může zúčastnit dubnového tureckého referenda o posílení Erdoganových pravomocí.

Kolínská radnice k nedělní akci uvedla, že toto setkání se konalo v soukromých prostorách hotelu, kam pravomoc městských úřadů nesahá.

Erdogan v neděli zrušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů přirovnal k praktikám nacistů v minulosti. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové dnes prohlásil, že Berlín s Ankarou by se měly vyvarovat zbytečné kritiky. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes vyzval k normalizaci vzájemných vztahů.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy