Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch syrských povstalců: Odřízli bojovníkům IS poslední únikovou silnici z Rakky

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Ofenziva s cílem dobýt město Rakka, baštu Islámského státu v Sýrii, je prozatím úspěšná. Syrští povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy dnes odřízli džihádistům únikovou silnici.

"Silnice mezi městy Rakka a Dajr az-Zaur je pod kontrolou SDF," řekl agentuře Reuters mluvčí jednotek SDF (Demokratické síly Sýrie). Podle něj to prakticky znamená, že IS má odříznuté všechny pozemní cesty z Rakky.

SDF ale nejsou jedinou skupinou bojující v syrské občanské válce, která by ráda Rakku dobyla jako první. Podle některých expertů ale není jisté, že bude jedna ze skupin schopna Rakku osvobodit z rukou IS sama.

Jde přitom o skupiny s odlišnými zájmy. Turecko, které v Sýrii bojuje po boku jiných povstaleckých milic, považuje hlavní složku SDF kurdské milice YPG za teroristickou organizaci. Turecký premiér Binali Yildirim už v minulosti prohlásil, že pokud SDF vstoupí do Rakky, poškodí to vztahy mezi Ankarou a Washingtonem.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy