Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chvojka reaguje na USA: Vláda otázku Romů i korupce řeší

USA
USA
Foto: Pixabay

Praha - Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) zdůraznil, že česká vláda se snaží o lepší postavení Romů a konkrétními legislativními opatřeními také o potlačování korupce.

V dnešním prohlášení zaslaném ČTK tak reagoval na výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, která Česku vytýká právě sociální diskriminaci Romů, korupci či stigmatizaci lidí nakažených virem HIV.

Problém s nedostatečným začleňováním romské menšiny vytýká Washington Praze každoročně. Chvojka dnes připomněl, že ministři předloni přijali Strategii romské integrace do roku 2020.

"Vláda České republiky se snaží zejména o to, aby se zlepšovalo postavení Romů, ale i ostatních národnostních menšin zejména v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a sociální oblasti. Každoročně vyčleňuje ze státního rozpočtu finanční prostředky na podporu romské integrace," napsal.

Ministr dále zmínil, že kabinet schválil novelu školského zákona s posílenými prvky inkluzivního vzdělávání a že také aktivně podporuje začleňování romských dětí do mateřských škol.

Ohledně boje s korupcí Chvojka vyjmenoval novelu zákona o střetu zájmů, zákon o ochraně oznamovatelů korupce, novelu zákona o politických stranách a připravovaný věcný záměr zákona o lobbingu.

Témata:  USA diskriminace romové Jan Chvojka

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy