reklama

Zoo přišla od ledna 2013 do září 2016 o 486 chovaných zvířat, konstatovala zpráva vyšetřovatelů, které prověřením situace v zoo pověřila přímo britská vláda.

"Podmínky, za jakých jsou tu zvířata držena v zajetí, jsou skutečně šokující a přímo vedly ke smrti některých z nich," stojí ve zprávě. Špatná je podle ní veterinární péče, hygiena a nevhodné je prý často i krmení.

Zpráva jako příklad uvádí případ klokana rudého, který zahynul v důsledku poranění hlavy, šesti lvíčat "v dobrém zdravotním stavu", které zoo utratila, protože pro ně neměla dostatek místa, či želvy leopardí, která umrzla. Zaměstnance podle vyšetřovatelů vedení zoo nabádalo, aby se těl uhynulých zvířat nenápadně zbavovali a nikomu nic nehlásili.

Kromě závažných nedostatků v péči o zvířata zjistili vyšetřovatelé také chyby v dodržování bezpečnosti práce. Například v roce 2013 zabil jednu ze zaměstnankyň zoo sumaterský tygr. Majitel zahrady loni kvůli tomu musel zaplatit pokutu ve výši téměř 300.000 liber (přes devět milionů Kč).

Zvláštní vinu na tragických událostech v zoo nese její majitel David Gill, uvedli vyšetřovatelé ve zprávě a doporučili, aby se případem začala zabývat britská justice.