Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu zvažujeme možnost rozdělovat rodiny migrantů, potvrdil americký ministr Kelly

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - USA chtějí odradit ženy ze Střední Ameriky od toho, aby se svými dětmi podnikaly nebezpečnou cestu do Spojených států. Ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly v pondělí potvrdil, že zvažuje možnost rozdělovat rodiny, které překročí hranici nelegálně.

Kelly potvrdil dřívější informace agentury Reuters v rozhovoru poskytnutém zpravodajské stanici CNN. "Ano, uvažuji o tom," řekl. "Máme skvělé zkušenosti v oblasti péče o nezletilé bez doprovodu," dodal.

Děti by se podle něj mohly po čase dostat do péče státem stanoveného pěstouna nebo příbuzných, kteří již v USA žijí. Zůstat by mohly ale také v ústavu.

V současné době jsou rodiny ilegálů obyčejně po zadržení obratem propouštěny a během azylového i deportačního řízení zůstávají na svobodě. Prezident Donald Trump tuto praxi kritizoval a vyzval k jejímu zrušení.

"Udělal bych téměř cokoli, abych zabránil lidem ze Střední Ameriky, aby se zapojovali do těchto velmi, velmi nebezpečných sítí, které je přes Mexiko zavedou do USA," uvedl Kelly.

Témata:  USA přistěhovalectví děti John Kelly

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.