reklama

Podle plánu strhnou v Moskvě přibližně 25 milionů metrů čtverečních obytné plochy. Město na realizaci projektu vyčlenilo 300 milionů rublů (přes 130 milionů korun), nová výstavba má přijít až na 2,4 bilionu rublů.

Svůj záměr strhnout chruščovky oznámil starosta Moskvy Sergej Sobjanin ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na konci února. Podle názorů některých vládních představitelů Sobjanin, který chce zanechat "velkou stopu" v historii Moskvy.

V důsledku stržení chruščovek přijde o bydlení přes půldruhého milionu obyvatel Moskvy. Ty plánuje moskevská radnice přesídlit do nově postavených domů. Podle zdroje z radnice bude pro přesídlení potřeba více než 30 milionu metrů čtverečních nové obytné plochy. Město musí navíc postavit novou infrastrukturu.

Přesné informace o domech, které budou strženy, zatím nejsou. Projekt se ale údajně týká přibližně osmi tisíc domů postavených mezi lety 1950 a 1970. Stržené ale mohou být i dalších domy, které se nachází ve vybrané oblasti. Podmínkou pro zbourání je podle radnice souhlas obyvatelů domu. Vybraný dům strhnou pouze v případě, že drtivá většina jeho obyvatel bude se stržením souhlasit.