reklama

Severokorejské ministerstvo zahraničí už informovalo o dočasném zákazu malajsijské velvyslanectví v Pchjongjangu, uvedla severokorejská státní agentura KCNA. Opatření bude podle Severní Koreje v platnosti, dokud Kuala Lumpur nezaručí bezpečnost jejích občanů v Malajsii. Podle agentury AP není jasné, kolik Malajsijců pobývá v Severní Koreji.

"Tento odpudivý čin - vlastně drží naše občany jako rukojmí - je v naprostém rozporu s mezinárodním právem a diplomatickými normami," uvedl v prohlášení malajsijský premiér Najib Abdul Razak a vyzval KLDR, aby okamžitě propustila občany jeho země.

Předseda vlády zároveň svolal zasedání bezpečnostní rady státu a nařídil policii, aby "zabránila všem severokorejským občanům v Malajsii v opuštění země, dokud si nebudeme jisti, že jsou všichni Malajsijci v Severní Koreji v bezpečí".

Už před Razakovým vyjádřením oznámil na twitteru odvetná opatření malajsijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi. Podle agentury Reuters policie následně uzavřela okolí severokorejské ambasády v Kuala Lumpuru a dostala příkaz, aby z ní nikoho nepouštěla ven.

Ředitel malajsijské policie dnes mezitím oznámil, že Severokorejci, které chtějí vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou Kim Čong-unova bratra Kim Čong-nama vyslechnout, se ukrývají na ambasádě KLDR v Malajsii. "Jak ještě dlouho se chtějí na velvyslanectví ukrývat... je jen otázkou času, kdy vyjdou ven," řekl novinářům policejní šéf Khalid Abu Bakar.