Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Mosul: Irácká armáda dobyla komplex budov a zabila desítky bojovníků IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád - Irácká armáda v noci na dnešek významně postoupila při dobývání Mosul. Obsadila tamní muzeum, pobočku centrální banky a komplex vládních budov. Zabity byly desítky bojovníků Islámského státu (IS).

Armáda v noci dobyla mimo jiné sídlo guvernéra governorátu Ninive a přilehlé vládní budovy. Pod kontrolu dostala i hlavní mosulské muzeum, které radikálové zničili a vyplenili.

Irácké bezpečnostní síly dnes dobyly i hlavní pobočku centrální banky, kterou radikálové z IS používali k vynášení tvrdých trestů nad těmi, kdo se nechovali podle jejich extremistické ideologie. Mezi rozsudky bylo podle agentury Reuters kamenování, shazování lidí ze střech budov či usekávání rukou.

Dobytí vládního komplexu otevírá cestu k postupu do historického centra, které už radikálové nejspíš také vyplenili a zničili. Následující fáze bude ale mnohem komplikovanější, neboť v hustě obydleném centru ztěžují boj jednak úzké uličky a také to, že tam stále zůstávají zřejmě desetitisíce civilistů.

Druhé největší město Iráku ovládli radikálové z IS v červnu 2014, kdy z tamní velké mešity vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát.

Témata:  Islámský stát Irák armáda Iráku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy