Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O humanitárním vízu rozhodují pouze jednotlivé státy, rozhodl soud EU

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie dnes vynesl verdikt v kauze syrské rodiny, jejíž žádost o udělení takového víza zamítly belgické úřady. Justice konstatovala, že státy EU nemají na základě povinnost udělit humanitární vízum osobám, které se chtějí dostat na jejich území s úmyslem požádat o azyl.

Soud upozornil, že unijní právo stanoví pouze postupy a podmínky udělování víz pro průjezd přes území členských států nebo předpokládané pobyty na tomto území nepřesahující 90 dnů.

Manželé z Aleppa se třemi dětmi požádali o humanitární vízum loni v říjnu na belgickém velvyslanectví v Libanonu. Uvedli, že jeden člen rodiny byl unesen, mučen a propuštěn až po zaplacení výkupného.

Belgické úřady žádost zamítly s odůvodněním, že pokud rodina chtěla žádat o azyl, měla zjevně v úmyslu zůstat v zemi déle než 90 dní platnosti víza. Zdůraznily také, že členské státy nejsou povinny přijmout každého, kdo žije v zoufalé situaci.

Unijní soud dnes uvedl, že i když byly tyto žádosti po formální stránce podány na základě vízového kodexu, nespadají do jeho působnosti. Upozornil, že pravidlo ohledně udělování dlouhodobých víz či vydávání dlouhodobých povolení k pobytu členskými státy státním příslušníkům třetích zemí z humanitárních důvodů na celounijní úrovni zatím neexistuje. Proto i na případ syrské rodiny se vztahuje pouze vnitrostátní právo.

Témata:  Soudní dvůr EU uprchlíci Belgie EU soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy