Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf konzervativců Hague doporučil předčasné volby v Británii

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Současné období britského parlamentu končí nejpozději v květnu 2020 a není jasné, v jakém stádiu Londýn ve vztahu k Bruselu vůbec do té doby bude. Někdejší šéf konzervativců William Hague proto dnes doporučil uspořádání předčasných voleb.

Exministr zahraničí varoval, že v příštích dvou letech se dají očekávat potíže, až bude vláda Theresy Mayové provádět přípravy na brexit. "Vládní konzervativci potřebují v Dolní sněmovně silnější většinu, aby se prosadili," uvedl Hague v článku pro dnešní vydání listu The Daily Telegraph.

Politik poukázal na to, že vládní strana musí mimo jiné čelit skotským nacionalistům. Je podle něj vhodný okamžik i proto, že labouristická opozice upadla do dlouhodobého úpadku, a to hlavně díky jejímu předsedovi Jeremymu Corbynovi. Je to prý "nejnevěrohodnější vůdce vůbec" a svou stranu dostal do "nejhorší kondice od 30. let".

Mezi další komplikace zařadil Hague také amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten sice brexit podporuje, jeho zásahy do mezinárodního obchodu ale mnoho ekonomických odborníků považuje spíše za chaotické.

Témata:  Velká Británie Brexit volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy