Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva podporuje terorismus? Ukrajina vznesla vážné obvinění, Rusko vše popírá

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Haag - Ukrajina obvinila Rusko z podpory terorismu, protože prý napomáhá povstalcům v Donbasu dodávkami zbraní a peněz a diskriminuje menšiny na anektovaném Krymu. Moskva toto tvrzení dnes u Mezinárodního soudního dvora v Haagu odmítla.

Obvinění se "neopírá o žádný právní, ani faktický základ", prohlásil Roman Kolodkin z ruského ministerstva zahraničí. Dále uvedl, že ukrajinská obvinění "jsou jasně mimo jurisdikci soudu".

"Ruská federace plně dodržuje své závazky stanovené smlouvami, na něž se odvolává Ukrajina," řekl soudcům Kolodkin. "Nezaznamenali jsme žádný právní, ani faktický základ pro opatření (požadovaná Kyjevem)," dodal.

Ukrajina v pondělí soudu navrhovala, aby nařídil předběžná opatření v podobě zastavení financování povstalců a diskriminace obyvatel neruského původu. "Tento případ ukáže, zda se mezinárodní právní řád dokáže postavit silným zemím, které porušují právo a nerespektují lidská práva," řekla náměstkyně ukrajinského ministra zahraničí Olena Zerkalová v pondělí před senátem 16 soudců.

Ukrajina u soudu, který řeší spory mezi státy a zabývá se rovněž sestřelením malajsijského letadla v roce 2014 nad východní Ukrajinou, požadovala, aby rozhodl o porušování dohod o financování terorismu a o rasové diskriminaci, jíž se Rusko podle Kyjeva dopouští na Ukrajině. Samo soudní řízení sice může trvat měsíce i roky. V rámci týdnů by ale soudci mohli nařídit předběžná opatření.

Kyjev si také přeje, aby soud nařídil Rusku napravit veškeré škody způsobené teroristickými činy, které Ruská federace způsobila či jim napomohla, a to včetně sestřelení malajsijského letounu z letu MH-17 s téměř třemi stovkami obětí. Rusko odpovědnost za tuto tragédii popírá.

Ukrajina již dříve zažalovala Rusko kvůli zcizení ropných zdrojů u Krymu, jakož i kvůli znečištění ukrajinského území s negativními dopady na Černé moře, a to i během stavby mostu, který má propojit pevninské Rusko s Krymem.

Témata:  Ukrajinská krize Rusko Mezinárodní trestní tribunál v Haagu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.