reklama

Později kdosi za použití této fotky Mudamáního na facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru. Další uživatel zase na konci loňského roku z Mudamáního udělal útočníka na vánoční trh v Berlíně. Ani s jedním útokem neměl Syřan nic společného, oba příspěvky ale sdílely stovky uživatelů sociální sítě.

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoli však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé.

Bavorský soud ale dnes konstatoval, že i když příspěvky byly vymyšlené a urážlivé, Facebook se s nimi neztotožnil a není zodpovědný za jejich preventivní odstraňování. Odstraňovat tak nadále musí jen konkrétní protiprávní příspěvky, které uživatelé nahlásí.

Syřanův právník Chan-jo Jun je přesvědčen, že nyní jsou na řadě politici, kteří by měli změnit současnou legislativu, aby lépe chránila dotčené.

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozví. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) je však toho názoru, že dosavadní snahy Facebooku v této oblasti byly nedostatečné. Maas na konci loňského roku řekl, že pokud se do jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona.